Duguláselhárítás vidéken egyszerűen

A vidéki  csatorna rendszerek és az előforduló dugulások nem sokban különböznek a fővárosi helyzettől, de úgy gondoltam, szólnék pár szót erről is. Ami más lehet az az, hogy vidéken még elég sok helyen megtalálható az emésztőgödör, lévén még a csatornahálózat nem került kiépítésre, vagy nincs is lehetőség annak bevezetésére.

Emésztőgödrök

A legtöbb helyen még a régi emésztőgödrök látják el a szennyvíz elvezetést, amit az udvarok legeldugottabb helyén ástak ki az emberek. Eléggé jellemzően maga a tulajdonos vagy esetleg családi vagy baráti segítséggel. Ezek a gödrök többnyire 6-8 m3 űrtartalmúak , persze voltak kisebbek és nagyobbak is. Oldal falát téglával kirakták rácsos alakban, hogy a benne lévő szennyvizet a talaj el tudja szívni. Alján szintén meghagyták a földet, a folyadék könnyebb elszivárgása érdekében. Építettek nagyobb emésztő gödröket középen elválasztva egy fallal, úgynevezett ülepítő aknákat. Ezek egyszerűen működtek, ha az egyik fele megtelt, a szennyvíz át folyt a másik felébe, míg a sűrűbb dolgok az első felében maradtak. Több szennyvíz fért el ezzel megkönnyítve a talajba való elszivárgását. Később amikor a csatorna bevezetésre került csak levágták a lefolyóvezetéket és egyszerűen rákötötték a csatornára. Több éves használatkor előfordulhat az emésztőgödör eliszaposodása. Ekkor már nem tudja elszívni a szennyvizet mivel a körülötte lévő talaj gyakorlatilag telítődött nedvességgel, ilyenkor célszerű kissé távolabb létrehozni egy másikat vagy egy fix űrtartalmú gyakorlatilag zárt ülepítőt létrehozni.

A duguláselhárító szakember hiánya

A vidéken előforduló dugulások, jellegüknél fogva csak a háztartásban előforduló szokásokban tér el a fővárosi lefolyók dugulásától, mivel más jellegű szennyeződések , dolgok kerülhetnek bele a csatornába, pl. ételmaradékok, pelenkák, felmosó rongyok. Ami ilyenkor probléma lehet a duguláselhárító szakember távolsága. Sajnos amikor a városokban több, egymáshoz közel lehet szakembert találni, addig ez vidéken jellemzően nem így van. Ezért jóval több időbe telhet , amíg duguláselhárító szakembert találnak. Ilyenkor jönnek a házi praktikák és megoldások. Előkerülnek a slagok és a víz erejével próbálják megoldani és kimosatni a dugulást, esetleg hosszabb drótokkal próbálkoznak. Végső esetben a lefolyó vezeték kiásása lehet a dugulás megoldásának a módja. Mindent egybevéve a lefolyó kiépítésénél és szerelésénél ügyeljünk a megfelelő lejtésre és a szakszerű összeillesztésekre. Ha nagy a lejtés a víz elszalad és nincs ereje elszállítani a szennyeződéseket, ha kevés a lejtés akkor leülepszik és emiatt keletkezik dugulás. Szóval jobb, ha szakemberre bízzuk. Óvakodjunk a nagyobb dolgok pl. rongyok, játékok, macskaalom csatornába kerülésétől, mert nagy dugulást tudnak okozni.

Elérhetőségem: https://dugulas-haritas.hu

További cikkeim:

Duguláselhárítás egyszerűen

Duguláselhárítás házilag egyszerűen

Duguláselhárítás az udvaron egyszerűen

Forrás: dugulas-haritas.hu, 2020-11-21 12:08